Foamrolleren er i grunn et billig stykke sylindrisk hardskum. Men brukes det riktig og ofte nok kan det faktisk hjelpe med å øke bevegelighet i muskler og ledd, forhindre potensielle skader samt holde muskelvevet smidig og sunt.

Men prosessen kan være … ubehagelig, mildt sagt.

Så hvorfor gjør vi det? Hvorfor underkaste oss denne formen for underlig, middelaldersk muskeltortur?

Enkelt: Brukt riktig er det bra for deg!

La meg forklare; mye av kroppen din består av collagen arrangert i forskjellige konfigurasjoner for å produsere strukturer som sener og leddbånd. Ordet collagen kommer fra det greske ordet «kolla», som betyr «lim». Collagen danner igjen bindevevet som holder kroppene våre sammen, dette bindevevet kalles fascia.

Fascia kan best beskrives som en supersterk kondomdrakt som går fra toppen av hodet, helt ned til bunnen av tærne. Den er kontinuerlig, har ingen begynnelse eller slutt og kan bli funnet nesten overalt i kroppen din.

Under et mikroskop ligner fascia ett edderkopp- eller fiskenett. Det er veldig organisert og svært fleksibel i en sunn tilstand.

Det som holder vevet eleastisk og sunt er bevegelse og hydrering, og det vokser på lik linje med muskler til å bli kraftigere ved økt belastning og strekk.

Beina i kroppen din holdes sammen av fascia, og ikke andre veien rundt som mange tror

Når et sunt fascia krever bevegelse og rikelig med hydrering, så er det kanskje enklere å forstå at inaktivitet vil fjerne vevets elastisitet ved å gjøre det «tørrere», som igjen minsker bevegeligheten og gir fascia en mer filt-lignende arkitektur.

Manglende elastisitet er i grunn det de fleste vil kjennetegne å være «stiv». I stede for at fascia fungerer som en fersk gummistrikk, fungerer det mer som et tau med lite bevegelighet.

Denne typen «stivhet» har mange årsaker, men skade, lite bruk og ensformig trening vil være det som er mest relevant for oss.

Skade er nok det som er enklest å relatere seg til. Tenk et scenario hvor du skader ankelen din, når kroppen din oppdager denne skaden blir det umiddelbart startet en prosess for å reparere den. På grunn av akutte smerte vil du ikke bevege ankelen eller beinet ditt nevneverdig under legeprosessen, det reparerte vevet opplever med andre ord lite mobilitet, som igjen skaper mindre hydrering og derav minsket elastisitet. Område blir «stivt».

Et lite sidenotat. Nedsatt mobilitet i ett område vil ikke bare påvirke område som blir skadet, men det skaper en kaskade effekt til alle tilhørende områder. Kan ikke ankelen din bevege seg optimalt vil det påvirke hvordan du går, som igjen påvirker legger, knær og hofter.  Til og med skuldrene dine vil påvirkes.

Med andre ord, når et elementene ikke beveger seg naturlig ser man grunnen til at plager helt andre steder på kroppen kan oppstå.

 

Ser vi på mer hverdagslige ting, er det en kjensgjerning at vi blitt langt mindre aktive. For eksempel vil mange oppleve at hofteleddet er blitt strammere ved å sitte med en 90 graders fleksjon 8-14 timer i døgnet. Det sammen gjelder for oss som driver aktivt med styrketrening i svært restriktive og repeterende bevegelsesmønster. Kroppen tilpasser seg ganske enkelt og «stivner» rett og slett på områder med lite bruk eller langvarig dårlig posisjonering.

Når vi mister normal bevegelse vil kroppen automatisk kompensere for dette, og over tid vil denne kompenseringen vise seg i form av plager i skuldre, rygg, knær og hofter osv.

Løsningen

Løsningen på de ovennevnte problemene er hovedsakelig delt opp i tre elementer, hvor første element ikke overraskende er egenmassasje eller foam rolling.

Vissvass som å tøye fascia eller bryte ned muskelknuter er nær umulig å få til. Men ved å rulle rolig kan vi flytte veske og øke sirkulasjonen i ett område. Økt sirkulasjon gir forbedret elastisitet, som igjen gir økt mobilitet.

Dessverre er denne økningen nokså akutt og kortvarig, så det er viktig å følge opp rullingen med å utfordre område med dynamiske strekk øvelser, slik at vi hjelper til med å aktivere nervebaner og lage nye proprioceptorer.

For å stadfeste endringene benytter vi oss deretter av mer styrkeøvelser som utfordrer bevegelsebanene vi jobber med. På denne måten lærer vi opp kroppen til å godta de nye bevegelses mønstrene, og ivareta funksjonen over tid.

Med andre ord, Rull først, strekk deretter ut for å utfordre, og benytt styrke- og mobilitetøvelser som stadfester det nye bevegelsesmønstre.

Oppsummering

Som alt annet vil det variere hvor mye tid som kreves for å oppnå fullferdig funksjon igjen. Men det er ikke mange sesjoner som skal til for å se en effekt og bedring.

Med andre ord, om du ikke allerede gjør det – så burde du kanskje investere i en enkel foam roller du også?

Type foramroller og utførelse er to viktige element, så ta gjerne en titt på vår Foam Roller Guide for optimal utførelse.

Samtidig vil det alltid være tilfeller hvor egenmassasje kan være mer til skade enn hjelp, f.eks vil det ikke være å anbefale å rulle på inneklemte nerver eller på akutte skader. I disse tilfellene vil det ofte være bedre egnet med dedikerte øvelser for opparbeiding av mobilitet.

Har du småskader eller plager som du trenger hjelp med å bli kvitt, så kan det hende vi kan hjelpe deg bli kvitt dem, ta kontakt for en gratis konsultasjon.