KNEVARMERE – NÅR OG HVORFOR BRUKE DEM

Kneskader er et problem i stort sett all sport og idrett hvor overbelastning eller feilbelastning i kne-leddet kan forekomme, og bruken av kne-varmere (eng: knee sleeves) er stadig økende ved både preventive og rehabiliterings trening.

ØKT BESKYTTELSE

Så la oss diskutere hva kne-varmere er, hva de gjør, og når du helst bør benytte deg av dem.

Kort fortalt er kne-varmere laget for økt beskyttelse av kne-leddet mot potensielle skader som kan forekomme ved daglige belastninger som f.eks vektløfting, løping etc.

Dette er gjort ved å holde kne-leddet varmt, selv ved lavt aktivitetsnivå, samtidig som kne-varmere gir en svak men verdifull kompresjons-effekt som øker blodstrømmen, reduserer smerter, ikke bare under, men også etter trening. Grunnen til at kompresjons aspektet er så viktig, er for fordi kompresjonen oppfordrer til økt blodstrømmen gjennom blodårene i kneet. Denne økte blodgjennomstrømningen gir bedre restitusjon og gir mindre hevelser både under og etter trening.

I tillegg hjelper kne-varmere ofte med å begrense vandringen til patella i kneet, og kan øke dine proprioseptiv evner (evnen til å føle posisjonen av ens ledd i sentralnervesystemet). Med andre ord hjelper den å forbedre ens evne til å tolke posisjonering av leddet i f.eks knebøy.

NÅR SKAL DE BENYTTES

Det bør si seg selv, men kne-varmere trengs kun i øvelser hvor kneet er med i hoveddelen av løftet, og hvor man ønsker en progressivt økning i belastning over tid. Tenk tunge knebøy, utfall og lignende øvelser.

Om du er relativt ny innenfor styrketrening så hadde jeg spart pengene mine enn så lenge. Enkelt sagt så er det ikke nok belastning på kneet ditt enda til å rettferdiggjøre innkjøpet. Bruk heller tiden på å lære deg god teknikk, og bruk heller penger på  teknikk-workshops eller alternativt gode PT’er om du er usikker. Ubalansert trening og dårlig teknikk er nemlig skadelig nok alene, og kan ikke støttes opp av litt elastiskmaterialet.

Jeg oppfordrer dog til bruk av kne-varmere for alle middels til avanserte løftere på grunn av støtten de gir, for de kan virkelig hjelpe med å holde kneet på plass og dermed forhindrer skade og minske mindre plager som senebetennelse og lignende smerter på sikt.

OPPSUMMERING / ANBEFALNING

Enkelt oppsummert er kne-varmere er et enkelt skadeforebyggende hjelpemiddel som bør benyttes i all type trening hvor hoveddelen av øvelsen er utført av kneet.

Personlig mener vi at SBD og STrong Knee sleeves er av god kvalitet og passer de fleste uten større problemer. Men også Rehband og Schiek er populære og funksjonelle merker.

2018-01-03T15:40:03+00:00