Mange opplever nok at den mest smakfulle maten vi spiser er også den mest kaloririke.

Jeg skal ikke nekte for at et skikkelig pizzastykke er godt, tvert om. Men det er faktisk mye som kan smake minst like godt så lenge det er tilberedt riktig og inneholder ingredienser som kan leke litt med smaksløkene vår, uten at det må ha en nevneverdig negativ innvirkning på kaloriene.

Lærer man seg å benytte disse ingrediensene riktig, så vil ikke både maten smake bedre og gjøre at bedringer i kostholdet vil bli langt enklere følge på lengre sikt.

Så uten å drøye noe videre skal vi ta en titt på noen av de mest grunnleggende lav kalori ingredienser for å smakstilsette maten vår.

colorful-sea-salt

SALT OG PEPPER

Selv om de fleste vil anse dette som en selvfølge (og ha rett i det), så er salt og pepper for lite brukt i generell matlaging etter min mening.

Først av alt, ikke vær redd for å bruke salt og pepper i relativ overflod. Jeg vet at media har sagt mye negativt om høyt saltinntak, men så lenge du lager måltidene dine fra bunnen av, så er det utrolig usannsynlig å bruke for mye at det. Du smaker fort om ting er i ubalanse!

Når det er sagt, bruk helst nykvernet havsalt og svart pepper . Mens havsalt ikke gir noen stor smaksforskjell i forhold til vanlig bordsalt, så tilbyr det en langt bedre tekstur som ikke kan matches. Det samme gjelder forøvrig med nykvernet pepper hvor man i tilegg får en litt spicy aroma med på kjøpet.

Det fins så klart mange varianter av både salt og pepper som kan utforskes. Personlig er jeg glad i trøffelsalt på rødt kjøtt, og benytter skikkelig flaksalt eller Himalaya-salt på stekte poteter.

garlic

HVITLØK/LØK (Løk-varianter forøvrig)

Løk i forskjellige varianter er nærmest fundamentalt i de forskjellige mat-kulturene på denne planeten, og det med god grunn. Litt avhengig av hvordan du tilbereder løken så kan du få fram et helt spekter av forskjellige smaker.

Personlig elsker jeg hvitløk og synes det er sørgelig lite brukt i hverdagen. Jeg har alltid et obligatorisk fedd hvitløk sammen maten jeg tilbereder. Den overnevnte biffen elsker ett hvitløksfedd gnidd inn mot slutten av steketiden, og potene kan alltid få litt aromatisk hjelp av et fedd eller to de også.

For å sette skikkelig smak på vanlig grønnsaker, sauté to teskjeer finhakket løk og en teskje hvitløk med en teskje olivenolje. Deretter legg til friske hakkede grønnsaker, som brokkoli, grønne bønner, sukkererter, paprika, spinat og varm dem gjennom. Fungerer utmerket sammen med det enkle kjøtt- og fiskeretter.

herbs hanging isolated on white. food ingredients

URTER

Urter er litt pussig, for bruken av urter i matlaging handler ikke bare om smak – det handler om dens aroma og hvordan urtene kan totalt forandre utseendet på et måltid. Maten vi spiser gjøres med alle sanser, og når maten både lukter og ser fantastisk ut så smaker den ofte like så.

For min del er det spesielt Asiatisk-inspirert mat jeg bruker mye urter i. Koriander og sitrongress for eksempel avgir ikke bare unike smaker, men lukten de produserer er ganske guddommelig i seg selv. For ikke å nevne fargene de bringer på tallerken.

Bortsett fra koriander, så pleier vi å bruke basilikum, dill og timian. Hvis det er mulig bør man benytte ferske urter, det utgjør en nokså stor forskjell, mens tørkede urter er absolutt bedre enn ingenting.

herbs-spices-1

KRYDDER

Krydder kan definere et måltid – så om du skal virkelig skal prøve deg fram på en ting på listen her, så begynne ved å utforske krydderhyllen på butikken.

Mens det er et enormt antall krydder tilgjengelig som jeg oppfordrer deg til å eksperimentere med, så er noen av favorittene våre Cayenne(hot), røkt paprika, karri og kardemomme. Videre kan populære krydderblandinger fullstendig forandre et måltid. Prøv f.eks Garam Masala eller forskjellige jerk-krydder til å begynne med.

Ønsker du et eksempel på hvor stor forskjell krydder kan gi til mat? Gni en teskje med salt, pepper, paprika og litt cayenne blandet i en teskje olje på et kyllingbryst, og stek den på middels varme til gjennomstekt.

1275975_37240155

I ukene framover kommer med konkrete tips og oppskrifter som dere kan benytte for å smakstilsette maten og gjøre den litt mer spennende. Så husk å følge oss på alt av sosiale medier, så går dere ikke glipp at dette.

Facebook / Instagram / Youtube